Beheert u uw website zelf en plaatst u regelmatig afbeeldingen?

Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee kan houden.

We leven in het tijdperk van de digitale fotografie. De apparatuur wordt steeds beter en een gemiddelde telefoon heeft tegenwoordig een sensor van meer dan 8 Megapixel. Dat dit ongekende mogelijkheden geeft hoeven wij u niet uit te leggen.

Met name voor het afdrukken van foto’s is er een hoge resolutie nodig. Er zit echter ook een nadeel aan de hoge resolutie van de bestanden.
Als we uitgaan van een camera met een 8 Megapixel sensor dan produceert dat al gauw bestanden van rond de 3-4 MB. Gebruikt u deze bestanden ongewijzigd op uw website dan zal dit lange laadtijden van uw website tot gevolg hebben.

In Nederland zal het allemaal nog redelijk te doen zijn omdat wij ‘verwend’ zijn met snel internet. In andere landen is de verbinding met het internet vaak een stuk langzamer en zal het laden daarom des te langer duren.

Daarnaast is snelheid van een website een waarderingsfactor van Google. Een langzame website zal minder hoog in de zoekresultaten van Google worden geplaatst vergeleken met een gelijke maar snellere website.

Wat kunt u hieraan doen?

Voordat u de website upload naar de website kunt u de afbeeldingsbestanden verkleinen en compressie toepassen. Hierdoor neemt de grootte van de bestanden flink af.
Er zijn verschillende tools beschikbaar om dit te doen. Natuurlijk heeft het bekende programma Photoshop prima mogelijkheden maar niet iedereen zal de beschikking hebben over dit gereedschap.
Gelukkig zijn er gratis alternatieven, on- en offline, we noemen er een paar.

Irfanview (PC) is een prachtig tooltje met veel mogelijkheden. Eigenlijk een soort Zwitsers zakmes voor grafische bestandsbewerking en ook nog eens gratis. Een goede beschrijving en een downloadlink vindt u HIER.
Macgebruikers kunnen prima gebruik maken van Voorvertoning, een standaard programma in MacOS.

Online zijn er verschillende gratis converters te vinden. Ons advies, gebruik Google om er een aantal te vinden en experimenteer er eens mee.
En als we er toch één noemen, www.fotoverkleinen.nl werkt wel heel eenvoudig!

Nog een algemeen advies, bepaal vooraf hoe groot de afbeelding op de website moet zijn en verklein de afbeelding. Sla het bestand op in het .JPG formaat en kies een compressie van 60%.
De kwaliteit is dan voor het internet nog voldoende en de bestandsgrootte zal flink afnemen.

Wilt u weten of uw website valt te verbeteren? Wij maken graag een analyse en een rapport met eventuele verbeteringen. Dat doen we gratis en geheel vrijblijvend. Stuur ons een mailtje of maak gebruik van het contactformulier.

De bezoeker van uw website zal u dankbaar zijn!