Het probleem zal de meesten van de Windows gebruikers bekend in de oren klinken. Een paar jaar geleden heb je een heerlijk snelle PC gekocht maar helaas is die in de loop van de jaren steeds langzamer geworden. Dat kan meerdere oorzaken hebben maar de meest voorkomende zijn, 1 te weinig intern geheugen en 2, een trage harde schijf.
Uitbreiden van het intern geheugen is vaak een prima oplossing maar helaas niet altijd mogelijk. Wat bijna wel altijd kan is het vervangen van de harde schijf door een veel snellere SSD.
De prijzen van een SSD zijn in de loop van de afgelopen jaren behoorlijk gedaald en een 500GB SSD heb je al onder de 100 euro.
Met enige handigheid is het vervangen van de schijf zelf te doen, we geven een stappenplan hieronder aan. Let op, dit is zeker niet de enige manier om een harddisk te dupliceren naar een SSD maar hij werkt eigenlijk nagenoeg altijd. Besteed je dit werkje liever uit, geen probleem natuurlijk! Bel 0113-561127 of mail naar info@interdelta.nl .

Wat heb je nodig?

• een PC met Windows 7, 8 of 10 en een hardidsk die je wilt klonen
  • een externe harddisk met minstens zoveel vrije ruimte als de gebruikte ruimte van de harddisk
  • een SSD drive, tenminste zo groot als de gebruikte ruimte van de harddisk
  • een lege USB stick van tenminste 1GB
  1. Download de trial versie van Acronis True Image, https://www.acronis.com/en-eu/personal/computer-backup/
  2. Sluit de externe hardisk aan op de PC
  3. Installeer Acronis op de PC en start het programma. Kies bij het opstarten voor het gebruik van de proefversie.
  4. Maak de backup van de volledige PC naar de externe harddisk
  5. Maak een opstartbare USB stick m.b.v. de Media Builder tool in Acronis (let op, alle eventueel aanwezige gegevens op de stick worden verwijderd)
  6. Sluit de PC af en vervang de harddisk door de SSD
  7. Start de PC op vanaf de USB stick, mogelijk moet je eerst nog in de BIOS instellen dat er als eerste opgestart mag worden van een USB stick
  8. Kies in de software voor het terugzetten van de partitie C. Let op, bij het selecteren van de nieuwe locatie kan het enige tijd duren voordat de PC verder gaat, afhankelijk van de snelheid van de PC.
  9. Selecteer de juiste back-up en plaats deze terug naar de SSD

Start na het voltooien van het terugzetten van de backup de PC opnieuw op en test of de PC werkt. Als het goed is draait alles als vanouds echter nu weer met een