U kent het vast wel, uw PC van een paar jaar oud wordt trager en trager. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, vaak komt het door te weinig intern geheugen, een volle harde schijf of doordat de processor die niet voldoende snel is. Een andere veel voorkomende oorzaak is een trage internetverbinding. 
Vaak is het door een relatief eenvoudige ingreep te verhelpen. Voorwaarde is wel dat we vooraf goed in kaart brengen hoe uw PC is opgebouwd zodat we kunnen zien waar mogelijk de knelpunten zijn.

Alle onderdelen PC inventariseren

Een eenvoudige en voor ons onmisbare tool is Speccy. Met dit kleine programma kunnen we exact zien hoe de PC is opgebouwd, welke onderdelen er worden gebruikt en waar mogelijk verbeteringen zijn aan te brengen.

Speccy kunt u HIER downloaden. Nadat u het heeft gedownload dan kunt u het installeren. Vervolgens start u het programma en laat het voor ongeveer een minuut de PC testen.

Daarna kiest u bovenin het menu voor Publish Snapshot en klik op Yes.
Er wordt nu een webadres zichtbaar wat naar het klembord kan worden gekopieerd.

Stuur dit webadres per mail aan ons door. Wij kunnen nu inventariseren of er op PC niveau problemen zijn.


 

Geheugen scannen


Om er achter te komen of het mogelijk is uw PC te voorzien van extra geheugen moeten we eerst weten welk geheugen er nu wordt gebruikt.

De beste tool voor dit proces is RAMMon van Passmark Software. RAMMon kunt u HIER downloaden.

Nadat het programma is geïnstalleerd kunt u het opstarten en daarna onderin het scherm op de knop Export/Copy klikken.
Kies vervolgens voor “Write to File” en sla het bestand op. Dit bestand kunt per mail aan ons toesturen.


 

 

Internetverbinding testen

Uw PC kan nog zo snel zijn, omdat het gebruik van internet tegenwoordig centraal staat zal de werking sterk afhankelijk zijn de van de snelheid en stabiliteit van de internetverbinding.

We zien vaak dat de internetverbinding van bijvoorbeeld Zeelandnet met 300Kbps de woning binnenkomt maar er bij de gebruikte PC maar 10Kbps van overblijft. Hierdoor zal de PC traag aanvoelen en zal het ook erg lang duren voordat de omvangrijke updates van Windows 10 binnen zijn gehaald. Dit heeft dan weer als gevolg dat de computer nog langzamer zal werken.

U kunt de beschikbare internetsnelheid eenvoudig testen op de website www.speedtest.net .

Kijk ook eens op onze Blog ‘Hoe bepaal ik welk wifi kanaal vrij is? ‘ Hierin staan wat tips waarmee u wellicht de wifi ontvangst wat kan verbeteren.