Vandaag werd bekend dat de Russische inlichtingendienst GRU heeft geprobeerd de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) van het ministerie van Defensie heeft deze poging weten te verijdelen.

Deze kwestie doet veel stof opwaaien en er zal nog veel over worden gesproken. Het geeft eens te meer aan dat een degelijke digitale beveiliging van groot belang is.
Dit is een zaak die vanwege de gevoeligheid groot in het nieuws is. Wat minder mensen weten is dat hackpogingen dagelijkse realiteit is en dat deze criminele acties zich niet enkel richten op in het oog springende organisaties als het OPCW. Ook voor de kleinere organisaties en niet minder voor de particulier is het van groot belang de online omgeving goed te beveiligen.

Om hierbij enige richting te geven zetten wij de belangrijkste zaken nog eens op een rijtje;

  • Updaten – Zorg er voor dat uw besturingssyteem als Windows, MacOS, IOS of Android altijd zo snel mogelijk wordt ge-update.  Stel dit niet uit omdat het even wat minder goed uitkomt. Bijna elke update bevat oplossingen voor gevonden veiligheidsrisico’s.
  • Back-ups – Als het toch fout gaat zullen de gevolgen beperkt kunnen zijn door de aanwezigheid van een recente backup. Maak daarom frequent een backup. Hoe vaak dat moet kunnen wij niet beoordelen. Waar iemand zich veilig voelt als er elke dag een back-up wordt gemaakt zal de ander dit wellicht overdreven vinden. Stel uzelf af en toe eens de vraag, wat als mijn computer NU kapot zou gaan, wat heeft dat voor gevolgen en wat ben ik kwijt?
  • Beveiligingssoftware – Installeer beveiligingssoftware van een gerenommeerd bedrijf. Onlangs waren er in de media berichten over de Russische producent van beveiligingssoftware Kaspersky. Het is aan u of u het risico aandurft deze software te (blijven) gebruiken. Andere leveranciers zijn ESET, G-Data, McAfee, Bitdefender, etc….
  • Sterke wachtwoorden – Gebruik geen eenvoudige wachtwoorden en/of dezelfde wachtwoorden op meerdere websites. Het wordt voor de hacker anders wel erg eenvoudig achter uw data te komen. 
    Wij adviseren een passwordmanager te gebruiken zoals LastPass of KeePass. 
  • Veilig WiFi – Verzeker uzelf ervan dat uw WiFi is beveiligd met een (sterk) wachtwoord. Gebruik geen open WiFi netwerken als u onderweg bent. Heeft u geen keuze gebruik dan een VPN verbinding zoals bijvoorbeeld GooseVPN. Hiermee wordt uw verbinding versleuteld en daarmee kan deze niet worden onderschept. Bijkomend voordeel is dat u vanuit meerdere landen (anoniem) het internet op kunt.
  • Veilige router – Als uw router ouder dan 3 jaar is overweeg dan serieus te vervangen door een recent model. Steeds meer routers hebben standaard een extra beveiligingslaag ingebouwd. Al het internetverkeer wordt beveiligd tegen bijvoorbeeld virussen en malware maar ook tegen ongewenste inhoud van websites. Daarnaast is het vaak mogelijk verschillende profielen aan te maken. Hiermee kunt u uw kinderen beschermen tegen ongewenste inhoud.
  • Gezond verstand – Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dat vaak ook. Een bank zal nooit om je inloggegevens vragen. Waarom zou een volledig onbekend persoon u een mail sturen met een bijlage en dan ook nog eens expliciet vragen deze te openen… Zomaar een aantal statements om bij stil te staan. Gebruik uw gezond verstand want daarmee worden misschien nog wel de grootste veiligheidsrisico’s uitgesloten. De mens blijft nog steeds de grootste online risicofactor.

Wij hopen dat bovenstaande u helpt om met een veilig gevoel online te blijven.

Mocht u meer zekerheid willen of gewoon wat hulp bij het beveiligen van uw online omgeving, stuur een mailtje naar veiligonline@interdelta.nl of bel met 0113-561127.