WordPress is een prachtig CMS wat op vele manieren is uit te breiden. Daarbij is het eenvoudig in gebruik en voor iemand met beperkte ICT kennis kan het een prima basis vormen om een website te maken. Helaas zien we in de praktijk WordPress websites die tergend langzaam in de browser verschijnen, wachttijden van 10 seconden zijn geen uitzondering.

Wij willen graag een paar tips meegeven om je WordPress website sneller te maken.

 1. Verzeker je van kwaliteits webhosting
  Wordpress werkt veruit het best met PHP versie 7.x. Heb je nu een webhoster die nog gebruik maakt van een eerdere versie, zoek dan een andere. Daarnaast zijn de zogeheten budget webhosters meestal ook gewoon langzaam, vaak veroorzaakt doordat ze duizenden websites op 1 webserver plaatsen. Geef iets meer uit, dit is zeker het geld waard.
 2. Gebruik niet onnodig veel plugins
  Elke geïnstalleerde plug-in zal je WordPress website vertragen, ook als die plug-in niet actief is. Verwijder daarom de plug-ins die je niet gebruikt.
 3. Installeer een goed cache plugin
  Hierin zijn er verschillende mogelijkheden. Wij hebben goede ervaringen met WP Fastest Cache en WP Optimize.
 4. Gebruik afbeeldingen die vooraf op maat zijn gemaakt
  Als je een afbeelding in 600×400 pixels op de website wilt laten zien dan heeft het geen zin deze in 6000×4000 pixels te uploaden. Het best is om deze afbeelding handmatig eerst te verkleinen en daarna te uploaden. Er zijn ook plug-ins die dit voor je doen, bijvoorbeeld Imsanity . Als je voor het beste resultaat wilt gaan dan zal je een klein bedrag uit moeten geven. Wij hebben erg goede ervaringen met Shortpixel. Met name voor websites met veel afbeeldingen is dit een perfecte oplossing.  Zie ook onze Blog “Geef foto’s het juiste formaat voor gebruik op uw website

Natuurlijk zijn er nog veel zaken die verder geoptimaliseerd kunnen worden. Als je het onderste uit de kan wil halen wordt het voor de gemiddelde WordPress gebruiken al snel erg technisch.

Met bovenstaande tips zorg je er voor dat je website snel genoeg zal worden geladen. Dat is prettig voor de bezoeker van je website en ook voor jou omdat de vindbaarheid in Google er door zal verbeteren!