U wilt uw website hoger in Google? Dat begrijpen we!
Er zijn verschillende manieren waarop een bezoeker op uw website terecht kan komen. Denk hierbij aan social media, links vanaf andere websites en natuurlijk via zoekmachines. Google is al jaren favoriet bij internetgebruikers met een percentage wat rond de 90% schommelt. Hoe kom je hoger in Google? Dat is dus een goede vraag!
Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een vak op zich en wilt u het onderste uit de kan halen adviseren wij dit over de laten aan een gespecialiseerde partij. Het spreekt voor zich dat wij dan graag eens met u in contact komen.
Vaak zien we dat een website eigenlijk nog helemaal niet is geoptimaliseerd is voor vindbaarheid. Het is dan ook niet te lastig om hier wat aan te doen.
Hoe? Dat gaan we u in 10 stappen uitleggen!
Stap 1. Bepalen op welke zoekwoorden uw website gevonden moet worden.
Ga aan de hand van het doel van uw website bepalen welke zoekwoorden belangrijk voor u zijn. Kruip hierbij in de huid van de klant cq. de potentiële bezoeker en bedenk op welke woorden deze op zoek zou gaan naar uw product of dienst. Maak een lijst van tenminste 10 woorden en zet deze in volgorde van belangrijkheid.
Dit kunnen losse woorden zijn maar ook een combinatie van woorden, bijvoorbeeld “figuurcorrectie brugge” of “vakantiewoning zeeland“. Zoals u ziet wordt er nu een combinatie gemaakt van een zoekwoord met een locatie. Dit is erg belangrijk als u een lokale dienst aanbiedt.
Stap 2. Verwerk de 5 meeste belangrijke zoekwoorden in de titel van de homepage.
Eerder vroeg ik u de zoekwoorden een prioriteit mee te geven. Het is niet goed de titel te veel zoekwoorden te laten bevatten omdat dit de zoekresultaten niet ten goede komt.
We gaan ons daarom beperken tot de 5 meest belangrijke zoekwoorden. De zoekwoorden kunt u plaatsen in de titel van uw de homepage.
Stap 3. Laat de zoekwoorden terugkomen in uw menustructuur en paginatitels.
Goed gekozen zoekwoorden zullen vaak grotendeels overeenkomen met de onderwerpen die op uw website worden behandeld. Kies daarom de benamingen in uw menu en paginatitels overwogen en repeteer hierin de gekozen zoekwoorden.
Stap 4. Schrijf goed leesbare, unieke en kwalitatief goede teksten.
Schrijf uw teksten zoveel mogelijk naar de bezoeker toe. Een goed leesbare tekst met aantrekkelijke en kwalitatief goede inhoud zal ook goed door Google worden gewaardeerd. De tendens is dat door toepassing kunstmatige intelligentie deze factor in de toekomst steeds belangrijker zal worden.
Ga zeker geen teksten van andere websites kopiëren, Google zal hiervoor strafpunten toekennen! Wel kunt u de gekozen zoekwoorden in de tekst verwerken, dat levert weer pluspunten op.
Deel de tekst netjes in met kopteksten, opsommingslijstjes en alinea’s
Stap 5. Zorg dat ook uw afbeeldingen worden gevonden.
Het optimaliseren van de afbeeldingen op een website wordt vaak vergeten. Een plaatje heeft een bestandsnaam, een titel en een Alt tekst. Maar al te vaak zien we dat een bestandsnaam van een afbeelding iets is als: IMG149.JPG . Dat is de bestandsnaam zoals dat door de camera is toegekend. Het is natuurlijk een kleine moeite om dit te wijzigen in iets als: vakantiewoning_zeeland_najaar_2016.jpg. Door dan ook de titel en Alt tekst deze naam mee te geven zal de afbeelding via Google Afbeelding zeker vindbaar worden.
Stap 6. Zorg voor dynamiek in de content van de website
Een website waar nooit iets nieuws op valt te lezen zakt al snel in de zoekresultaten. Door met enige regelmaat nieuws of bijvoorbeeld een blog te plaatsen blijft uw website interessant voor de bezoeker en dus ook voor Google. Hier zit een valkuil en we zien het helaas maar al te vaak. Er wordt goed geïnvesteerd in een mooie nieuwe website. De site wordt opgeleverd, de klant krijgt instructie hoe content te kunnen plaatsen en vervolgens gebeurt er niets meer. U ziet dan van die berichtjes van 2 jaar geleden dat de website online is gegaan. Het leven van een website begint bij de oplevering. Om de site levend te houden zal deze regelmatig moeten worden ‘gevoed’ met nieuwe content. Als u hier zelf niet aan toe komt of liever tijd aan uw business besteedt kunt u het contentbeheer ook uit handen geven. Wij zijn gespecialiseerd in het schrijven van teksten voor websites.
Stap 7. Optimaliseer de website voor mobiel gebruik
Mobile first is tegenwoordig het devies van Google. Een website die niet goed wordt weergegeven op een mobiel apparaat wordt minder goed gewaardeerd. Laat dus geen kansen liggen en maak uw website geschikt voor mobiel gebruik. Is uw website ouder dan 3 jaar? Dan is er een grote kans dat deze niet geschikt is. Google kan u vertellen of de site geschikt voor mobiel is op de website “Mobielvriendelijke test”
Stap 8. Maak uw website zo snel mogelijk
De snelheid van een website is een steeds belangrijker wordende factor voor Google. Google vindt het een slechte gebruikerservaring als het langer duurt dan 2 seconden voordat een webpagina is geladen. Alles langer dan 2 seconden levert daarom strafpunten op. Wat kunt u doen om de website sneller te maken?
- Zorg voor goede webhosting, goedkoop is hierbij vaak duurkoop. Het hoeft geen uitleg dat een server die zijn capaciteit over 600 websites moet verdelen langzamer is dan een server met maar 50 sites. Ook helpt het als een server is geoptimaliseerd voor een CMS als WordPress of Joomla.
- Optimaliseer de afbeeldingen op de website. Het heeft geen zin om een foto van 6000×4000 pixels te gebruiken als deze op deze website getoond wordt in 1200×800 formaat. Verklein dus eerst de foto naar het formaat waarin deze op de website wordt weergegeven. Wilt u hier meer over weten, neem contact met ons op.
- Installeer een caching plug-in als u WordPress gebruikt. WordPress komt standaard zonder caching functionaliteit. Bij caching wordt de website in ‘hapklare’ pagina’s klaar gezet voor de bezoeker. De server hoeft minder hard te werken omdat de pagina’s niet steeds opnieuw worden opgebouwd. De website zal hierdoor sneller worden weergegeven. Er zijn veel WordPress caching plug-ins beschikbaar, al dan niet gratis. WP Super Cache en W3 Total cache zijn erg goed maar kunnen voor de beginnende gebruiker misschien wat lastig zijn. Een goed en eenvoudig alternatief is Simple Cache.
Joomla heeft standaard al caching functionaliteit maar dat moet wel worden aangezet.
Er zijn veel meer manieren om de website nog sneller te maken maar dit zijn de belangrijkste. Wilt u met bovenstaande liever niet zelf aan de gang dan helpen we graag. Een ID Webcare abonnement kan hierbij zeker een oplossing zijn. Wilt u liever geen abonnement dan kunnen we de optimalisatie ook éénmalig uitvoeren.
Stap 9. Installeer een SSL certificaat
Google wil een betere gebruikerservaring voor de internetter en daarbij hoort ook veiligheid. Een website die is beveiligd wordt hoger gewaardeerd dan een zelfde website zonder beveiliging.
Om een veilige verbinding tussen browser (gebruiker) en de webserver te realiseren moet gebruik worden gemaakt van een SSL certificaat. Dit certificaat moet worden geïnstalleerd op uw webserver en aangegeven worden in de instellingen van de website. Hierdoor zal het dataverkeer tussen de browser en de webserver versleuteld worden en kan dit niet meer worden gekraakt. Alles hierover in onze blog “Een SSL certificaat op uw website“.
Stap 10. Zorg dat Google uw website belangrijk vindt
Dat is natuurlijk een interessante en u zult zichzelf wellicht afvragen, hoe vertel ik Google dat mijn website belangrijk is. Dat doet u door ervoor te zorgen dat anderen uw website belangrijk en interessant vinden. Door goede en unieke content te publiceren op uw website zal er sneller een link naar de website worden opgenomen. En als deze link vanaf een website komt die door Google al belangrijk wordt gevonden dan…wordt uw website ook belangrijker en zal de positie in de zoekmachine hoger worden. Wel is het belangrijk dat mensen te weten komen dat er interessante inhoud te vinden is en daar kan Social Media voor zorgen.
Maak een zakelijke Facebook pagina aan, start een Twitter account en schakel eventueel ook andere media in als Instagram, LinkedIn etc. Het ligt een beetje aan uw doelgroep welk kanaal bij u past.
Door een link naar uw content te plaatsen op Social Media weet men dat er interessante zaken op uw website te vinden zijn. Als deze berichten dan ook nog eens gedeeld worden kan het hard gaan en zal uw website zeker meer bezoekers krijgen. Dit zal echter enkel gebeuren als uw content daadwerkelijk interessant is en voorziet in een behoefte van de bezoeker.
Meer weten?
Bovenstaand 10-stappenplan is niet het complete verhaal. Er zijn nog veel andere zaken die u kunt doen om de vindbaarheid van uw website te verbeteren. Met deze punten heeft u echter een goede start en zal de positie in Google van uw website zeker een stuk hoger worden. Om dat te kunnen meten zijn er verschillende mogelijkheden, denk daarbij aan Google Analytics maar ook aan externe tools als Serplab of SEO software.
We praten graag eens met u verder over dit machtig interessante onderwerp. Een keer afspreken? Stuur een mail naar info@interdelta.nl, laat een berichtje achter via ons contactformulier of bel gewoon even ‘ouderwets’ op 0113-561127 .
Recente reacties