Een oorzaak van het niet goed werken van de wifi verbinding kan een storende router van een buurman zijn. Als uw buren hetzelfde wifi-kanaal gebruiken dan zit dat elkaar in de weg. Het gevolg is dat uw wifi-verbinding wegvalt of veel te langzaam werkt. Ook zien we vaak dat er op bepaalde plaatsen in een woning in het geheel geen wifi beschikbaar is.
Een betrekkelijk eenvoudige oplossing is dan aanpassen van het wifi kanaal. 

Mocht u problemen ervaren met uw wifi-verbinding dan kunt u met specifieke software een beeld krijgen van de gebruikte kanalen in uw omgeving.

Een eenvoudig te gebruiken programma is Homedale. Het programma is gratis en is geschikt voor een computer met Windows of Mac OS, uitgerust met een WiFi adapter. Heeft u een mobiel apparaat gebaseerd op Android dan kunt u de app Wifi Analyzer gebruiken. Helaas is het vanwege beperkingen die Apple oplegt niet mogelijk om wifi signalen te scannen met een op IOS gebaseerd mobiel apparaat.

Een beeld van de ‘wifi-omgeving’, weergegeven door Homedale:

Zoals u in het screenshot van Homedale kunt zien zijn met name kanaal 1 en kanaal 6 in gebruik. Kanaal 1 wordt daarnaast ook nog een vaak gebruikt voor de wifi verbinding van zonnepanelen en het gebruik daarvan is daarom af te raden. Op kanaal 11 is wel een signaal waarneembaar maar dat is slechts 91 dBm wat erg zwak is. Dit zou een goede optie zijn om te testen of het wifi signaal verbetert. Ook is het mogelijk een tussenkanaal als 7 of 8 te proberen. De grafische weergave van Homedale kan behulpzaam zijn om een beeld te krijgen van de wifi-signalen.

Moderne routers scannen de omgeving en bepalen zelf welk kanaal het beste kan worden gebruikt en passen de instellingen daar automatisch op aan.