De ontwikkelingen op het gebied van internet gaan snel. De digitalisering van de maatschappij heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Online bestellen is in 2017 de normaalste zaak van de wereld en bankzaken doe je via internetbankieren of een app.
Zelfs het vinden van een levenspartner is met een beetje geluk binnen een paar swipes op Tinder geregeld.
Apparaten zoals telefoon en televisie zijn via een router met het internet verbonden. Maar ook bijvoorbeeld de slimme meter, muziekinstallatie en een wekker of schemerlamp zijn online bereikbaar. Dat laatste noemen ze ook wel het IOT oftewel het Internet of Things.
We leven in het informatietijdsperk
Wij leven in, wat we zijn gaan noemen, het informatietijdperk. Deze informatie komt op vele manieren bij ons binnen, via de televisie, mobiele telefoon of het internet.
Websites spelen op dat gebied een belangrijke rol, wat kunnen we allemaal via vriend Google vinden, niet waar? Het belang van een goed werkend internet is daarom essentieel. Een leven zonder internet kunnen we ons niet meer voorstellen en het vormt daarom ook meteen de achilleshiel van ons huidige welvaartsniveau.
Zoals in de ‘normale’ maatschappij zijn er ook in de digitale wereld mensen en organisaties met slechte bedoelingen. Denk aan oplichters, hackers of zelfs hele landen die een cyberoorlog voeren.Er zijn gevallen bekend van aanvallen op de netwerken van overheidsinstanties, banken maar ook nucleaire installatie en ziekenhuizen.
Beveiliging tegen deze praktijken is daarom van het grootste belang. Een van de belangrijkste werkzaamheden van een ICT afdeling is het beveiligen van het bedrijfsnetwerk.
Backup, backup backup
Door het adequaat beveiligen van het netwerk probeer je de hackers voor te blijven. Maar eigenlijk moet je beginnen met het worst-case scenario en er vanuit gaan dat het netwerk een keer gehacked wordt. Om dan e.e.a. weer op orde te krijgen heb je een recente back-up nodig. Het begint dus met het maken van back-ups en het testen of deze snel is terug te zetten in het geval van een ramp. Daarna kan je de beveiliging van het netwerk verder aan gaan pakken.
Een firewall is hierbij onmisbaar, het houdt kwaadwillenden aan de digitale voordeur tegen. Daarnaast worden er op verschillende niveaus virusscanners geïnstalleerd.
Blijf Up-to-Date!
Mogelijk het allerbelangrijkste wapen tegen cybercriminelen is het up-to-date houden van software. Daarmee bedoel ik niet enkel de software die op computers draait maar ook die is ingebouwd in de apparatuur. Elk modern apparaat heeft software met ingebouwde beveiliging en kan worden gekraakt. Als dit gebeurt zal de leverancier van dat apparaat met een update komen en die wordt dan door de ICT afdeling geïnstalleerd.
Hierna is het apparaat dan voorlopig weer beveiligd totdat de volgende hacker zich aandient, enzovoort.
Kan een website ook worden gehacked?
Een website is in feite niets anders dan software wat op een apparaat werkt, in dit geval een webserver. Hierbij onderscheiden we webserver software, het besturingssysteem, en de website software.
Het onderhouden van de webserver software is de verantwoording van de hostingpartij. Zij moeten er voor zorgen dat de webserver goed en veilig blijft draaien.
De software van de website moet ook up-to-date worden gehouden om te voorkomen dat deze wordt gehacked. De meest voorkomende website software is WordPress dus ik ga dit systeem als voorbeeld gebruiken.
Het WordPress systeem is super veilig!
WordPress is een uitermate veilig systeem wat op meer dan 28% van alle websites wereldwijd gebruikt wordt. Maar de software heeft wel onderhoud nodig om het zo veilig te houden. De software van WordPress valt op te delen in 3 componenten.
- WordPress zelf
- Plugins, voor extra functionaliteit
- Thema, bepaalt hoe je website er uit ziet.
Door deze 3 componenten regelmatig te updaten verklein je de kans aanzienlijk dat je website wordt gehacked. Daarnaast zijn er nog een aantal andere maatregelen die worden aanbevolen zoals het installeren van een beveiligingsplugin, het hernoemen van het beheeraccount ‘admin’, de inlogmogelijkheden beperken enzovoort.
Wat zijn de gevolgen als ik toch word gehacked?
De meeste hacks hebben als uiteindelijk doel het aanbrengen van schade of het stelen van informatie. Het apparaat dat wordt aangevallen is meestal niet het uiteindelijke doelwit.
Door een apparaat of website te hacken kan je deze opnemen in een zogeheten botnet.
Een botnet wordt gevormd door duizenden geïnfecteerde apparaten of websites die samen het uiteindelijke doel aanvallen.
Hierdoor werk je dus onbewust samen met cybercriminelen! Een gevolg kan zijn dat jouw toegang tot het internet geblokkeerd wordt door je provider. Het is ook mogelijk dat je website op zwart gaat omdat je hostingpartij heeft gemerkt dat jouw website ongeoorloofde dingen doet.
Kan je zelf je WordPress website beveiligen?
Het is prima mogelijk met wat technische kennis je website zelf te onderhouden en te beveiligen. Er zijn op het internet websites vol geschreven over het onderhoud van een WordPress website.
Eigenlijk kan je het een beetje vergelijken met het onderhoud van een auto. Dat kan je zelf doen of je kan het uitbesteden aan een garage.
Door zelf de tijd te investeren in het toe-eigenen van de kennis en het daadwerkelijk uitvoeren van de werkzaamheden kan je dus kosten besparen. Wel is het belangrijk de discipline te hebben het onderhoud op gezette tijden uit te voeren. Het spreekt voor zich dat je er wel interesse en een beetje gevoel voor moet hebben. Heb je dat niet dan is het verstandig het onderhoud uit te besteden.
Hoeveel kost het onderhoud van een website?
Het uitbesteden van het technisch onderhoud van je website is geen kostbare zaak. Vanaf ongeveer 15 euro per maand blijft je WordPress website veilig, snel en betrouwbaar werken.
Inter Delta Communicatie is een specialist op het gebied van website beheer en wij helpen je er graag mee.
Recente reacties